Bettskena Snarkning - Snarkskena - Oral Care

Snarkskena

Bettskena Snarkning – Snarkskena

Funderar du på bettskena mot snarkning och vad som är rätt alternativ av bettskena för dig? För dig som snarkar kan en snarkskena vara det optimala hjälpmedlet. En snarkskena, som även kallas för apnéskena, lindrar oftast besvären med snarkningar eller tar bort de helt. I sin tur får inte bara du en förbättrad sömn utan även de personer du sover tillsammans med.

När du använder dig av en bettskena kan kroppen lättare slappna av, du sover djupare och blir inte väckt lika många gånger under natten av dina snarkningar. En bettskena snarkning, eller snarkskena som de egentligen heter, är en plastskena som hjälper tungan att ligga i rätt position medan du sover.

Om du har ett behov av en snarkskena bör du först vända dig till din vårdcentral för en utredning. Med en remiss från läkare betalar du samma besöksavgift som på din vårdcentral. Landstinget kan betala för en större del av behandlingen, men då krävs det en noggrann utredning mellan tandvård och sjukvård för att kartlägga dina behov.

Använda bettskena snarkning

Inledningsvis kan det kännas obehagligt och spänna i tänderna när du använder din snarkskena. Det är också vanligt att man känner sig torr i munnen. Likväl kan snarkskenan göra så att du producerar extra mycket saliv. Dessa besvären brukar vanligtvis gå över inom ett par veckor.

Det är extra viktigt att du sköter din munhygien när du använder en snarkskena. Se därför till att du har borstat tänderna nog innan du sätter in skenan.

Det är också viktigt att du tar hand om din snarkskena för att den ska ge den bästa behandlingen och behålla sin passform.

  • Rengör den morgon och kväll med en mjuk tandborste och tandkräm
  • Förvara den i de ask som du fått till din snarkskena – håll den fuktig. Gärna i vatten.
  • Om det är en hård variant av snarkskena ska den ligga i friskt vatten så att den inte torkar ut och blir skev.
  • Koka inte din snarkskena
  • Rengör den inte i diskmaskinen

Bettskena mot huvudvärk

Tandgnissling är ett återkommande problem hos många. Dels besväras personen som lider av det, dels de som sover i samma rum. På så sätt blir din sömn påverkad. Kroppen får svårt att koppla av och du kan även få svårt med andningen. För att underlätta för käk- och ansiktsmusklerna kan du använda dig av en bettskena.

Motverka huvudvärk med bettskena

Det finns flera fördelar med att använda sig av en bettskena under natten. En av dessa är att du avlastar dina tänder från överbelastning. Du får en mer behaglig och genomgående sömn.

Om din huvudvärk beror på att du gnisslar tänderna eller pressar dem under nätterna bör du alltid rådfråga din tandläkare. I syfte att motverka huvudvärk får du en individuellt anpassad bettskena tillverkad i plast.

Inledningsvis kan du uppleva spänningar i tänderna ihop med en ökad salivproduktion men dessa är besvär som vanligtvis går över inom ett par veckor. Resultaten av bettskenan överväger oftast de tillfälliga besvären men givetvis ska du alltid prata med tandläkaren om besvären kvarstår.

Olika varianter på bettskenor

Det finns bland annat mjuka bettskenor som är enklare att tillverka. Dessa är däremot inte lika effektiva som de traditionella varianterna. Prismässigt så är en mjukare variant billigare men nackdelen är helt enkelt att den inte ger samma goda resultat. Med det sagt är den optimala bettskenan mot snarkning den som har utformats efter din mun och individanpassats därefter.

Orsaker bakom tandgnissling

Om du har en tendens att gnissla, pressa eller bita ihop tänderna undrar du kanske hur du blir av med beteendet. Ibland kan det vara bra att förstå orsakerna bakom för att försöka minska symtomen. En vanlig orsak bakom tandgnissling är stress i vardagen. Genom att undvika situationer som gör dig stressad i vardagen kan du lättare förebygga symtomen. Det kan handla om att bli bättre på att hantera din stress med exempelvis förändrade vanor och rutiner.

Förebyggande åtgärder som sjukgymnastik

Skulle symtomen ändå fortsätta kan du prova sjukgymnastik som hjälper dig att slappna av. När du spänner käkmusklerna spänner du även nacken och det blir en ond spiral. Det finns särskilda gymnastikövningar du kan göra som har visat sig effektiva vid den här sortens problematik.

Du kan även välja att prova på olika avslappningsövningar för att bli mer lugn i kroppen. Samtidigt har effekten av dessa metoder inte visat sig vara lika god som vid användandet av en bettskena.

Bättre sömn

Med en förbättrad sömn får du ökad energi och glädje i vardagen. Att vara besvärad av tandgnissling under natten gör att kroppen blir spänd och du får svårt att koppla av. På så sätt påverkar en bettskena kvaliteten på sömnen och din hälsa som helhet.