Bettskena från apoteket - Oral Care

Bettskena

Bettskena från apoteket

Att gnissla tänder eller pressa dem mot varandra i sömnen är ett problem som drabbar många. En bettskena hjälper då till att avlasta käkarna så att du kan vakna mer utvilad. Att gnissla tänder kan också resultera i att de långsamt blir nedslitna. Det brukar märkas på fram- och hörntänder först, genom att du kan känna att dina tänder får vassa kanter eller blir ojämna. Faktum är att tandgnissling kan belasta tänderna till den grad att de skadas så mycket att de sedan behöver rotbehandlas. Till en början kan det kännas ovant med en bettskena, men efter en tids användning har det blivit en normal rutin och då är det sällan några problem att använda den dagligen.

Vad kostar en bettskena?

För den som vill skaffa bettskena finns flera alternativ. Det finns bland annat bettskena från apoteket som du köper själv. Vanligtvis värmer du upp den typen av skena innan första användningen för att den ska bli mjukare och så att du sedan kan få skenan att anpassa sig efter dina tänder. En bettskena från apoteket har ett lägre pris än den du skaffar på en tandvårdsklinik. Men som med så mycket annat får du vad du betalar för.

En bettskena som är utprovad av en tandläkare säkerställer att den är gjuten exakt efter dina tänder och att den är bekväm att använda. Priset på en bettskena är högre hos tandläkare än på apoteket, men ger dig bättre resultat då den är anpassad efter just dina tänder. Hos en tandläkare brukar priset för en bettskena ligga från 2 000 till 4 000 kronor.

Oral Care kan hjälpa dig med bettskena

Om du känner av huvudvärk eller stela, ömmande käkar på morgonen kan du kontakta oss på Oral Care. Vi kan stå till tjänst med en individuellt anpassad bettskena som är tillverkad utifrån just din käke och dina tänder. Kanske har du redan provat bettskena från apoteket utan framgång och vill ha en av högre kvalitet. Då rekommenderar vi att du kontaktar oss.

Bettskenor med optimal passform

De bettskenor vi erbjuder är formgjutna. Vi kommer först att göra en avgjutning av dina tänder som sedan ligger till grund för bettskenans konstruktion. Efter att den är tillverkad får du dessutom komma och prova ut den, så att vi kan justera den för en perfekt passform. På så sätt kan du känna dig säker på att du får optimal passform på din nya bettskena.

Om du är osäker på om det är tandgnissling som gör att dina tänder slits är vår rekommendation att du bokar in en tandundersökning. Då går vi igenom dina tänder för att se vilken typ av slitage det gäller, eftersom det kan se olika ut beroende på om du gnisslar eller pressar tänderna mot varandra.

Käkarnas funktion är viktig för hälsan

På en sådan undersökning kommer tandläkaren även att kontrollera din käkfunktion samt se om du har förändringar på tungan eller kindernas insidor. Allt för att du ska få rätt hjälp utifrån dina behov, både för att bli kvitt käksmärtor och undvika att dina tänder slits ned. På så sätt kan du spara både tid och pengar, eftersom dina besvär blir omhändertagna innan permanenta skador uppstår.