Bettskena bäst i test - Oral Care

Bettskena

Bettskena bäst i test

En bettskena är någonting du vanligtvis använder under natten för att käkarna ska kunna slappna av. Spända käkar kan leda till huvudvärk. En del av oss har bettskena för att inte gnissla tänder. Tandgnissling sliter på tänderna och med en skena får du tänderna att hålla sig i bra skick längre. Det finns olika typer av bettskenor där en del är bättre än andra. På nätet kan du hitta artiklar om bettskena bäst i test. Dock bör du vara försiktig när du läser sådana eftersom de enbart tar upp de bettskenor du kan köpa på till exempel apotek. De allra bästa bettskenorna är de du får via din tandläkare. Hos oss på Oral Care kan du få hjälp att komma till bukt med dina problem. Boka tid för en undersökning så tar vi det därifrån.

Vilken bettskena ska du välja

På apotek och online kan du hitta bettskenor. De har ofta ett lågt pris i jämförelse med de du får via tandläkaren, men som i de flesta fall får du vad du betalar för. En bettskena du köper på exempelvis apoteket eller på nätet är inte exakt utformad utifrån dina tänder. Du brukar värma upp den och sedan sätta den i munnen för att få en bra form. Men det blir inte samma sak som en formgjuten bettskena.

När du besöker tandläkaren för att få hjälp kan du räkna med en bettskena bäst i test. Bettskenan blir tillverkad utifrån dina tänder och ditt bett. På så sätt kan den hjälpa dig på allra bästa sätt. Många som redan har testat en bettskena från apotek eller butik kommer till oss för att få bättre hjälp.

När behöver du en bettskena?

Den vanligaste anledningen till att du behöver en bettskena är att du gnisslar tänder. En del pressar tänderna mot varandra på ett så kraftigt sätt att tänderna går sönder. Då är en bettskena som är bäst i test ett bra sätt att skydda tänderna på. Utöver att tänderna skadas kan du också få symtom som ömma käkar eller huvudvärk av att gnissla tänder.

En bettskena är tillverkad av plast och får du en via din tandläkare formgjuts den utifrån din käke och dina tänder. Det tar sedan några veckor innan du får den. När du anlitar tandläkare till hjälp kan du dessutom få tips på övningar du kan göra för att slappna av i käkarna och minska gnisslandet.

Vi på Oral Care rekommenderar en hård bettskena om du gnisslar eller pressar tänderna mot varandra under nätterna. Mjukare skenor riskerar annars att gå sönder. Om du ofta vaknar med huvudvärk och ömma käkar är risken stor att du gnisslar tänder under nattetid. Det kan även påverka din partner eftersom det oftast låter en hel del.

Kontakta oss på Oral Care för att boka en tid till undersökning. Vi kommer då att undersöka dina käkar och tänder, samt rekommendera någon typ av bettskena om vi anser att du behöver det. Ett träningsprogram för dina käkar kan också upprättas för att du ska kunna slappna av i käkarna.