Akut tandvård

Akuta tandproblem? Få professionell hjälp snabbt!

Att söka akut tandvård

Patient hos Oral Care

Kontakta din klinik direkt, du hittar kontaktuppgifter till alla våra kliniker här. Vid akuta besvär är det oftast smidigast att ringa direkt till kliniken, vi hjälper dig att hitta en tid så snart som möjligt.

Ifall det är akut och din tandläkare inte har öppet finns jourhavande tandläkare via 1177, du kan ringa till 1177 eller söka efter en mottagning nära dig på 1177.se.

Du kan även få hjälp på akutmottagningar som är fokuserade på enbart akut tandvård.

Inte patient hos Oral Care

Även om du inte är listad hos Oral Care är du välkommen att boka tid för akut tandvård. Kontakta någon av våra kliniker direkt för snabb hjälp. Du hittar kontaktuppgifter till alla våra kliniker här.

Då behöver du akut tandvård

Om du är osäker på om ditt tandproblem kräver akut vård, tveka inte att kontakta en tandläkarmottagning för rådgivning.

Nedan följer några vanliga situationer där akut tandvård kan vara nödvändig:

  • Plötslig och svår tandvärk: Du har ihållande smärta som inte lindras av receptfria läkemedel.
  • Skador på tänderna: En eller flera tänder har fått en större skada, till exempel slagits ut, frakturerats eller flisats.
  • Svullnad eller tecken på infektion: Du har en svullnad i mun, ansikte eller käke. Du har feber eller allmän sjukdomskänsla i kroppen.
  • Kraftig blödning från munnen: Om blödningen inte avtar efter en kortare stund.

Så går akut tandvård till

Vid ett akutbesök hos tandläkaren ligger fokus på att snabbt identifiera och åtgärda ditt akuta problem. Det är för att kunna ge dig snabb lindring och grundläggande behandling.

Baserat på undersökningen och dina symtom kommer tandläkaren att ställa en diagnos och rekommendera en behandlingsplan. Beroende på vad som orsakar dina besvär kan behandlingen variera. Det kan handla om att:

  • Lindra smärta
  • Behandla infektioner
  • Laga skadade tänder
  • Dra ut tänder

Har du ett problem som kräver mer omfattande åtgärder kan du behöva göra ett eller flera återbesök för en långsiktig lösning. Fram till dess ser vi till att du får en provisorisk lösning samt smärtlindring.

Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för den inledande undersökningen vid akuta besvär ligger vanligtvis mellan 550 och 900 kronor.

Efter undersökningen får du en rekommenderad behandlingsplan med tillhörande kostnadsförslag, så att du kan fatta ett informerat beslut om din behandling.

Priset för eventuella behandlingar varierar beroende på vilka åtgärder som behövs och hur omfattande de är.