Basundersökning tandhygienist - Oral Care

Tandvård

Basundersökning tandhygienist

En basundersökning hos en tandhygienist eller tandläkare är grundläggande för god munhälsa. Nedan går vi igenom vad du kan förvänta dig av en basundersökning, varför den är så viktig för din munhälsa och hur ofta man bör besöka en tandhygienist.

Vad ingår i en basundersökning? 

En basundersökning är en grundläggande undersökning som utförs av våra erfarna tandhygienister och tandläkare. Den inkluderar flera viktiga steg som syftar till att upptäcka och förebygga eventuella problem med dina tänder och tandkött. Det här ingår i en basundersökning utförd av en tandhygienist hos Oral Care: 

  • Anamnes: Vid din första undersökning får du möjlighet att diskutera eventuella problem med din tandhygienist. Detta ger tandhygienisten en bättre förståelse för din munhälsa och dina behov. 
  • Klinisk undersökning: Din tandhygienist kommer sedan att göra en noggrann inspektion av dina tänder och tandkött. Tandhygienisten letar efter tecken på karies, tandsten, tandköttsproblem och andra munhälsorelaterade frågor. En tandhygienist får endast ställa diagnos på karies och tandlossning, och vid sådana tecken bokas patienten in på en ny tid hos en tandläkare.  
  • Röntgen: Röntgenbilder är nödvändiga för att upptäcka problem som inte är synliga för blotta ögat. Oral Care använder den senaste tekniken för att minimera strålexponering och säkerställa bästa komfort. 
  • Rådgivning: Efter undersökningen får du personlig rådgivning om hur du kan upprätthålla god munhygien hemma. Detta inkluderar tips om tandborstning, tandtrådning och eventuella åtgärder du behöver vidta. 

Viktigt med regelbundna undersökningar 

Genom att regelbundet genomgå dessa undersökningar kan du undvika allvarliga tandproblem och spara både tid och pengar på lång sikt. Att regelbundet besöka en tandhygienist är avgörande för att upprätthålla en god munhälsa. Tandhygienister är specialiserade på att upptäcka och behandla tand- och tandköttsproblem i ett tidigt skede.  

Hur ofta bör man göra en basundersökning? 

Vi rekommenderar vanligtvis att man undersöker sina tänder minst en gång per år. Det kan dock hända att din tandhygienist ger dig specifika rekommendationer och riktlinjer baserat på din personliga munhälsa och eventuella problem.  

Vad kostar en basundersökning hos Oral Care? 

Priset för en basundersökning varierar och beror bland annat på var i landet du befinner dig, samt andra åtgärder som kan behöva läggas till under undersökningen. Hos oss behöver du inte oroa dig för negativa överraskningar i form av dolda avgifter eftersom vi alltid använder oss av fasta priser.  

För exakta priser och information om betalningsalternativ rekommenderar vi att du kontaktar din närmaste Oral Care-klinik. Vi strävar efter att erbjuda kostnadseffektiv tandvård av hög kvalitet till alla våra patienter. Mer information om prissättning finner du här 

Gratis tandvård upp till 23 år 

Försäkringskassan erbjuder kostnadsfri tandvård för patienter upp till 23 år. Vi tror att en sund grund för munhälsa börjar tidigt i livet och vi finns här för unga patienter på deras väg mot ett strålande leende och god tandhygien.  

Bidrag för patienter över 23 år 

Patienter över 23 år erbjuds istället tandvårdsbidrag (ATB). Hur mycket du får i bidrag per år beror på hur gammal du är.  

  • 600 kr upp till 29 år  
  • 300 kr upp till 64 år 
  • 600 kr för personer över 65 år 

Tveka inte att kontakta oss på Oral Care för att boka din nästa tandvårdsundersökning. För mer information om våra tjänster och vårt dedikerade team av tandhygienister, tandläkare och tandsköterskor besök vår hemsida