Andedräkt luktar avföring - Oral Care

Tandvård

Andedräkt luktar avföring

Dålig andedräkt är något som drabbar många människor. Ibland kan det bero på något ofarligt, som att du har ätit något speciellt, men ibland kan det ha mer allvarliga orsaker. Många som får problem med illaluktande andedräkt kan känna sig obekväma i sociala sammanhang. En god förståelse för vad illaluktande andedräkt beror på och hur det kan förebyggas och behandlas, är till stor hjälp för de som upplever problem. Många gånger kan du själv råda bot på en dålig andedräkt genom att förändra exempelvis dina tandvårdsrutiner.

Om dålig andedräkt

Problem med dålig andedräkt kännetecknas av att du upplever att en obehaglig lukt kommer från munnen, samt att det inte har att göra med att du precis har ätit eller druckit något som orsakar lukten. Exempelvis är kaffe känt för att ibland ge så kallad illaluktande ”kaffeandedräkt”.

Ibland beskriver människor problemet som att deras andedräkt luktar avföring. I de fallen har det många gånger att göra med bakterier i munnen som orsakar den dåliga lukten. Allt från dålig munhygien till kost och livsstilsvanor kan ge upphov till en illaluktande andedräkt.

Orsaker till illaluktande andedräkt

Det finns flera olika faktorer som kan leda till att du får dålig andedräkt. Vi har alla bakterier i munnen och de bakterierna trivs extra väl i plack och tandsten. Är du dålig på att rengöra dina tänder ordentligt kan de här bakterierna få fäste och bli fler. De kan inte bara bidra till att din andedräkt luktar avföring, utan kan även orsakar skador på dina tänder. Så som karies och tandköttssjukdomar.

Det är inte bara en dålig munhygien som kan vara orsaken bakom en dålig andedräkt. Även saker som muntorrhet, magproblem, diabetes och bihåleinflammation kan leda till en andedräkt som luktar illa.

Egenvård om din andedräkt luktar avföring

Det främsta som du själv kan göra för att bli av med en dålig andedräkt är att sköta din munhygien. Regelbunden borstning två gånger om dagen, munskölj och att använda tandtråd minst en gång om dagen säkerställer ofta att du håller plack borta från tänderna.

Låt även tänderna vila mellan måltider och du kan med fördel tugga tuggummi för att stimulera salivproduktionen. Det hjälper till att hålla dåliga bakterier borta.

Många gånger räcker det med att du håller en god munvårdsrutin för att förebygga och bli av med en dålig andedräkt.

Tandläkare kan hjälpa dig med dålig andedräkt

Egenvård genom en god munhygien är grunden för att bekämpa problem med att andedräkt luktar avföring. Det är dock inte alla gånger som du på egen hand kan råda bot på en dålig andedräkt. Om plack får ligga kvar på tänder och längs med tandköttskanten för länge, bildas tandsten. Det är något som du behöver få hjälp av en tandhygienist att ta bort.

Upplever du att du har en bra munvårdsrutin, men ändå lider av en illaluktande andedräkt, kan det finnas andra problem som behöver bli behandlade av en tandläkare. Exempelvis kan du ha en infektion i tandköttet eller karies. En tandläkare kan identifiera och behandla de problem som orsakar dålig andedräkt och återställa en god munhälsa.