Alternativ till bettskena? - Oral Care

Bettskena

Alternativ till bettskena?

Vad finns det egentligen för alternativ till bettskena? En bettskena används när man har besvär från käkleder och tuggmuskler. Den hjälper dig genom att avlasta käkarna och tuggmusklerna så att dina muskler kan slappna av. Du kan också ha en bettskena för att hindra tandslitage från tandgnissling och tandpressning.

Svårt att ersätta

En bettskena är svår att ersätta med något annat. Det finns självklart möjlighet att testa olika alternativ. Det finns mjuka bettskenor som är enklare att utforma, men som inte är lika effektiv som en vanlig bettskena. Det är också billigare med en mjukare variant. Problemet är att den inte blir lika effektiv. Den vanliga bettskenan är det alternativ som utformats och anpassats för att ha absolut bäst effekt.

 

Sjukgymnastik

Ett alternativ till bettskena är sjukgymnastik .Vid tandgnissling och tandpressning kan det hjälpa om du får lättare att slappna av i käk- och ansiktsmusklerna. Att slappna av mer i nacke och axlar kan också hjälpa till då muskelspänningar ofta har en tendens att sprida sig.

Spänner du käkmusklerna kan det lätt bli att du spänner dig i nacken också, och vice versa. Det finns särskilda sjukgymnastikövningar för käkarna och tuggmusklerna som kan hjälpa dig vid den här sortens problem. Tyvärr ger det inte samma direkta effekt som en bettskena, men letar du efter ett alternativ kan sjukgymnastik minska symptomen.

 

Yoga och avslappning

På samma sätt kan yoga och avslappning hjälpa dig och vara ett alternativ till bettskena om det inte är aktuellt. Får du ett bättre lugn och blir mer avslappnad i kroppen kommer du sannolikt även få lättare att slappna av i käkmusklerna. Det går bra att kombinera sjukgymnastikövningar med yoga eller avslappning – även med en bettskena om du kan tänka dig att använda den ibland.

 

Bättre sömn

Något som kan vara till stor nytta både för spända muskler och tandgnissling är om man sover bra. Att skapa en lugn och avslappnad sömn är lättare sagt än gjort. Lägger du dig i god tid för att få tillräckligt lång sömn? Har du en kudde som ger din nacke det stöd den behöver? Finns det något du kan ändra för att din kropp ska få det lättare att slappna av under sömnen? Att även hitta vila och återhämtning under dagtid kan bidra till mer avslappning och ett bättre mående. En del av de besvär en bettskena annars hjälper mot kan minska genom att förbättra sin sömnkvalitet och kan alltså därför ses som ett alternativ.

 

Mindre stress

En av de vanligaste riskfaktorerna för spänningar är stress. Det kan handla om att du har för mycket att göra och för lite tid för återhämtning. Du tänker på saker som oroar dig vilket leder till att du spänner dig. Att försöka minska onödig stress i sin vardag kan vara till en stor hjälp.