Oral Care stöttar Tandläkare Utan Gränser - gör det du också!

På Oral Care står självklart alltid tänder och munhälsa i centrum. Det är ju det vi brinner för. I Sverige är tandvården fantastisk och vi lär oss vikten av god munhälsa ända från barnsben. Att dessutom ha tillgång till kompetent, professionell och modern tandvård känns självklart för oss som är födda och uppvuxna här. Det är lätt att glömma vilken förmån det är. 

Oral Care vill vara med och stötta och bidra till alla de insatser som görs för dem som inte har en självklar tillgång till bra tandvård utanför vårt eget land. En av de organisationer vi stöttar är Tandläkare Utan Gränser. Efter hoppet kan du läsa om några av deras fantastiska insatser runt om i världen. Vem vet, kanske blir du inspirerad att ge ett bidrag för att stötta deras insatser för en bättre tand- och munhälsa!

 Tanzania:

Två volontärsgrupper har skickats till Tanzania och byn Mufindi. Styrelsemedlem Bodil Sandin har funnits på plats för att ta emot volontärerna och bedriva projektet. Syftet med projektet är utbildning och prevention d.v.s. kostrådgivning och tandborstteknik. Läs gärna våra volontärers reseberättelse på vår hemsida www.tandlakareutangranser.se.

Zimbabwe:

I början av år 2017 skickade vi ett volontärsgrupp till Zimbabwe, och i samband med denna grupp startade vi ett övervakad tandborsprojekt i en skola nära orten Mutare och använt oss av lokalpersonal för att bedriva projektet när vi inte är på plats. Sommaren 2017 åkte styrelsemedlemmen Biniyam Wondimu till Zimbabwe för att se över arbetet bifogat kan du läsa en utvärdering rapport som gjordes efter denna resa. Du hittar den även på: https://www.linkedin.com/pulse/evaluation-report-supervised-toothbrushing-project-utan-gr%C3%A4nser/

Nepal:

I Nepal har vi fortlöpande tandborstprojekt i Biratnagar , den sydöstligaste delen av Nepal och ett av landets fattigaste regioner. Idag deltar 6 skolor med totalt ca 1000 elever i programmet som drivs av vår kollega Dr Dhirendra . Eleverna får också kariesfria 6 års tänder fissurförseglade samt hjälp med akuta problem.

I april 2017 var vår styrelseledamot Lena Irwe tillsammans med två volontärer i Manang, ett avlägset bergsområde. Där bedrevs undervisning i skolor, daghem, arbete på en tandklinik och framför allt utbildning av två sjuksköterskor i oral hälsa och att göra fissurförseglingar. De fortsätter nu arbetet i alla småbyar som tillhör distriktet.

Etiopien:

TLUG har haft den stora äran att vår ordförande Nikoo Bazsefidpay valdes till årets svenska kvinna av SWEA international, där hon fick ta emot pris på Sverigemiddagen och bland annat intervjuats av Sveriges radio och artiklar skrivits i olika tidningar bla DN. Detta har stor betydelse för lansering av vår organisation men även att vårt arbete uppmärksammas.