Vitt tandkött runt tand - Oral Care

Tandvård

Vitt tandkött runt tand

Vitt tandkött runt tänderna kan bero på flera orsaker som svampinfektioner, virusinfektioner, slemhinneförändringar och leukoplaki. Dessa tillstånd kan se ut som bleka eller vita fläckar och kan upplevas som känsliga eller smärtsamma. Både svamp- och virusinfektioner bör inte ignoreras – kontakta din tandläkare genast. Vitt tandkött kan även vara tecken på mer allvarliga munsjukdomar och därför ska du inte vänta med att söka vård om du har vitt tandkött.

Vanliga orsaker till vitt tandkött

  • Svampinfektioner: En svampinfektion i munnen, som oral candidiasis, kan orsaka vita fläckar eller vitt tandkött. Detta tillstånd är vanligtvis förknippat med ett försvagat immunsystem eller användning av vissa mediciner.
  • Virusinfektioner: Virusinfektioner kan också orsaka vitt och ömt tandkött, inklusive vita sår. Dessa infektioner gör tandköttet känsligt och obekvämt och bör behandlas omedelbart.
  • Slemhinneförändringar: Brist på viktiga vitaminer och mineraler, särskilt vitamin B och C, kan leda till förändringar i slemhinnorna som påverkar tandköttets hälsa och leder till vithet eller andra förändringar.
  • Leukoplaki: Vita fläckar som bildas på tandköttet och andra delar av munnen kan vara ett resultat av irritation från tobak eller skadade tänder. Leukoplaki kan vara ett förstadium till mer allvarliga tillstånd och kräver omedelbar uppmärksamhet.

Behandlingsalternativ

Om du märker att du har vitt tandkött runt dina tänder är det viktigt att söka tandvård tidigt för att fastställa den exakta orsaken och få rätt behandling.

  • Behandling av infektioner: Om vitt tandkött orsakas av en svampinfektion, kan din tandläkare ordinera mediciner. Vid virusinfektioner kan antiviral behandling vara nödvändig.
  • Tandläkarbesök: Regelbundna besök hos tandläkaren kan hjälpa till att identifiera och behandla problem tidigt. Professionell rengöring kan avlägsna plack och tandsten som kan orsaka irritation och inflammation.
  • Förbättrad munhygien: Regelbunden borstning och användning av tandtråd är grundläggande för att förebygga och behandla tandköttsproblem. Använd en mjuk tandborste och en tandkräm som är skonsam mot tandköttet.
  • Kost och näring: Att säkerställa att du får tillräckligt med viktiga vitaminer och mineraler kan förbättra tandköttets hälsa.
  • Undvika irriterande ämnen: Om irritation från tandvårdsprodukter är orsaken, kan din tandläkare rekommendera att byta till mildare produkter. Att undvika tobak och minska konsumtionen av alkohol kan också hjälpa till att förbättra tandköttets hälsa.

Vad händer om jag inte tar tag i problemet?

Vänta inte med att söka vård om du upplever vitt tandkött eftersom det kan vara ett tecken på underliggande sjukdomar. Om du inte tar tag i problemet kan svamp- eller virusinfektionen spridas och ditt tandkött försämras.

Boka en tid för undersökning

Det är viktigt att genast ta tag i problemet med vitt tandkött eftersom det ofta beror på underliggande sjukdomar som kräver omedelbar behandling. Att ignorera problemet kan leda till allvarliga komplikationer för din munhälsa. Regelbundna tandläkarbesök och en noggrann munvårdsrutin kan förebygga dessa allvarliga komplikationer.

Om du upplever problem med ditt tandkött och att det har en vit färg är det viktigt att genast boka in en tid för en undersökning. Vi erbjuder akuttandvård och tider för  allmäntandvård. Boka in en tid för undersökning och behandling för att säkerställa din munhälsa.