Jag har tappat en tand, men har roten kvar – Vad ska jag göra? - Oral Care

Tandvård

Jag har tappat en tand, men har roten kvar – Vad ska jag göra?

Att förlora en del av en tand men att roten fortfarande sitter kvar i käken kan vara både skrämmande och smärtsamt. Detta kan hända till följd av en olycka och då är det viktigt att snabbt söka tandvård för att undvika ytterligare komplikationer och för att bäst kunna rädda den återstående delen av tanden eller förbereda för ersättning.

Utslagen eller skadad tand

En kraftig smäll mot munnen kan leda till att tanden lossnar. När en tand är delvis utslagen eller skadad, kan du uppleva flera symtom:

 • Smärta: Roten kan vara utsatt eller skadad, vilket kan orsaka intensiv smärta.
 • Blödning: Området runt den skadade tanden kan blöda, särskilt om tandköttet också är skadat.
 • Svullnad: Tandköttet runt den skadade tanden kan svullna upp och bli ömt.

Vad ska jag göra?

 1. Akutvård: Besök tandläkaren omedelbart. Initialt handlar det om att lindra smärta och förhindra ytterligare skador eller infektioner. Om hela tanden är utslagen, lägg tanden i mjölk eller i munnen tills besöket hos tandläkaren.
 2. Röntgenundersökning: För att säkerställa att roten är helt intakt och för att utvärdera eventuella skador på benet och omgivande vävnader.
 3. Reparation eller ersättning: Om roten är frisk och stabil, kan tandläkaren föreslå att man antingen bygger upp den befintliga tanden med en ny krona eller använder sig av andra restaurativa metoder. Om tanden är alltför skadad för att spara, kan alternativa ersättningsmetoder såsom implantat eller protes diskuteras.

Kan man sätta tillbaka en avbruten tand?

En tand som brutits av vid roten inte sättas tillbaka. Behandlingen fokuserar på att bevara eller ersätta det som är kvar av tanden för att säkerställa att du återfår både funktion och utseendet på tanden.

Om tanden behöver ersättas

Om tanden är så skadad att den behöver ersättas och roten inte går att använda, kan följande alternativ vara lämpliga:

 • Tandbro: Tillsammans med granntänder som stöd kan en bro ersätta den förlorade tanden.
 • Tandimplantat: Ett tandimplantat kan ersätta både tandkronan och roten, vilket ger en permanent och stabil lösning.
 • Tandprotes: En tandprotes kan vara avtagbar eller fast och används för att ersätta en eller flera saknade tänder.

Om skadan på tanden är liten och roten går att använda, kan följande alternativ övervägas:

 • Slipning: Om skadan är liten kan en slipning av tanden vara tillräckligt.
 • Fyllning: Beroende på skadan kan antingen tanden eller roten behandlas med fyllnadsmaterial.
 • Tandkrona: En krona omsluter den återstående delen av tanden och återställer dess naturliga form, funktion och utseende, och skyddar den från ytterligare skador.
 • Skalfasad: Denna tunna restaurering appliceras på den främre ytan av tanden för att förbättra estetiken utan att kompromissa med tandens struktur.

Vi återställer din tand

Vi förstår vikten av att ha en fullständig och frisk tandrad, och vårt mål är att återställa din tand till dess ursprungliga funktion och utseende. Om du eller någon i din familj har upplevt en tandolycka där enbart roten är kvar, boka en akuttid hos oss och få en tid inom 24 h. Vårt team av erfarna tandläkare är redo att ge dig den vård du behöver för att återfå ditt leende.