Tandköttsinflammation - Oral Care

Tandvård

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation, eller gingivit, uppstår när tandköttet blir inflammerat på grund av bakteriebeläggningar, även kända som plack, runt tänderna. Det kännetecknas av ett rött, svullet tandkött som kan blöda lätt när du borstar tänderna. Det är viktigt att inte ignorera dessa symtom då tandköttsinflammation kan leda till allvarligare tillstånd om den inte behandlas.

Så fungerar tandköttet

Tandköttet, eller gingivan, skyddar och stöder tänderna samt de omgivande benstrukturerna. Detta mjuka vävnadslager fungerar som en barriär som skyddar tandens rot och det underliggande benet från bakteriell exponering. Tandköttet omsluter tändernas baser och skapar en tät försegling runt varje tand, vilket minskar risken för bakterieintrång som kan leda till infektioner. En hälsosam gingiva är fast, har en ljusrosa färg och anpassar sig tätt runt tanden, vilket bidrar till tandens stabilitet och näringsutbyte. Genom att bibehålla en stark koppling mellan tandköttet och tanden, stöds inte bara tandens struktur och integritet, utan främjar även den övergripande munhälsan.

Orsaker till tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation börjar ofta med plack, en klibbig beläggning av matrester, bakterier och saliv. Om plack inte tas bort omvandlas det till tandsten, vilket ytterligare irriterar tandköttet och bidrar till inflammation. Andra bidragande faktorer inkluderar rökning, diabetes, genetisk benägenhet och vissa läkemedel.

Symtom vid tandköttsinflammation

  • Rödhet och svullnad i tandköttet
  • Tandköttet blöder lätt vid borstning eller tandtrådsanvändning
  • Ökad känslighet i tandköttet
  • Dålig andedräkt eller smak i munnen

Behandling av tandköttsinflammation

  • Professionell rengöring: Din tandläkare kan avlägsna plack och tandsten genom professionell rengöring.
  • Förbättrad munhygien: Regelbunden och noggrann borstning två gånger dagligen samt daglig användning av tandtråd.
  • Munskölj: Användning av antibakteriella munskölj kan bidra till att minska bakterierna i munnen.

Gingivit

Gingivit, som är den första fasen av tandköttsinflammation, uppstår huvudsakligen på grund av ackumulering av plack vid tandköttskanten. Utan borttagning kan tillståndet snabbt utvecklas till tandsten, vilket resulterar i symtom som rodnad, svullnad och blödning vid tandborstning. En effektiv hemvårdsrutin som inkluderar regelbunden tandborstning, användning av tandtråd och eventuellt munskölj är avgörande för att motverka gingivits framfart. Vidare kan professionell rengöring hos tandläkare eller tandhygienist vara nödvändig för att noggrant avlägsna plack och tandsten.

Paradontit

När gingivit inte behandlas, kan det eskalera till parodontit, en betydligt mer allvarlig form av tandköttsjukdom. Detta tillstånd karakteriseras av inflammation och skada på både tandköttet och de stödjande benstrukturen, vilket skapar djupa tandköttsfickor och i värsta fall kan leda till tandlossning. Hanteringen av parodontit kräver en omfattande behandlingsplan av en legitimerad tandläkare, samt engagemang från patientens sida för att upprätthålla en god munhygien och genomföra regelbundna kontroller. Genom rätt vård och uppföljning kan sjukdomsförloppet bromsas, så att hälsan för både tandkött och tänder blir säkerställt.

Kan tandköttsinflammation gå tillbaka?

Ja, med rätt vård och åtgärder kan tandköttsinflammation helt återgå. Det kräver god munhygien och ibland professionell behandling.

Tandvård hos Oral Care

Om du upplever symtom på tandköttsinflammation, är det viktigt att du prioriterar din munhygien och söker professionell tandvård. Vi finns här för att erbjuda allmäntandvård för att bekämpa tandköttsinflammation och förebygga framtida munhälsoproblem. Du ska inte behöva ha ett inflammerat tandkött. Vi kan hjälpa dig upprätthålla ett friskt leende.