Osynlig tandställning – Invisalign  - Oral Care

Tandreglering

Osynlig tandställning – Invisalign 

En osynlig tandställning är en modern och diskret lösning för den som önskar justera sina tänder utan att använda sig av den traditionella metalltandställningen. Den är särskilt fördelaktig för vuxna och äldre ungdomar som inte vill att tandställningen ska synas, men som ändå vill uppnå samma resultat som vid en synlig tandställning. På Oral Care erbjuder vi bland annat Invisalign, en nästintill osynlig tandställning, som du enkelt kan ta på och av. För dig som vill slippa nackdelarna med en fast tandställning.

Invisalign – nästintill osynlig tandställning 

Invisalign är en diskret metod för att korrigera och justera tändernas position. Till skillnad från traditionella tandställningar med metalltrådar och fästen, använder Invisalign en serie genomskinliga, plastskenor som är skräddarsydda för varje patient. Dessa skenor, även kända som aligners, är avtagbara och nästan osynliga när de bärs, vilket gör dem till ett populärt val för vuxna och ungdomar som önskar en mindre märkbar behandlingsmetod. 

Så går det till 

Varje uppsättning av Invisalign-skenor är designade för att bäras i ungefär två veckor innan de byts ut mot nästa uppsättning i serien. Varje ny skena flyttar tänderna lite närmare det önskade slutresultatet. Patienten måste bära skenorna i 20-22 timmar per dag för att uppnå bästa resultat, men de kan tas ut när man äter, dricker något annat än vatten, samt vid tandborstning och tandtrådsanvändning, vilket underlättar bibehållandet av god munhygien under behandlingen.  

Steg-för-steg 

  1. Konsultation och planering: En initial konsultation där behov och önskemål diskuteras, följt av scanning av tänderna för att skapa en skräddarsydd behandlingsplan. 
  2. Tillverkning av skenor: Utifrån scanningsresultaten tillverkas en serie skräddarsydda skenor som gradvis flyttar tänderna till önskad position. 
  3. Användning av skenor: När du får dina skenor kommer tandläkaren att fästa små diskreta plastfästen på vissa av dina tänder, i syfte är att ge skenorna bättre grepp om tänderna. Patienten bär sedan skenorna dagligen och byter till en ny uppsättning varannan vecka eller enligt tandläkarens anvisningar. 
  4. Regelbunden uppföljning: Regelbundna besök hos tandläkaren för att följa upp framstegen och motta nya skenor. 
  5. Efter behandlingen: Användning av en retainer för att säkerställa att tänderna behåller sin nya position. 

Behandlingstid 

Behandlingstiden varierar beroende på komplexiteten i varje enskilt fall, men många behandlingar är klara inom 6 till 18 månader. Regelbunden uppföljning med en tandläkare är nödvändig för att säkerställa framsteg och för att göra justeringar i behandlingsplanen vid behov. 

Fördelarna med Invisalign 

Fördelarna jämfört med traditionella tandställningar är inte bara i det visuella utan även komforten, eftersom skenorna är gjorda av släta plastmaterial som inte irriterar munnen lika mycket som metall. Dessutom kan Invisalign behandla en mängd olika tandproblem, inklusive trångställning, gluggar, och olika typer av bettproblem. Här är några fördelar: 

  • Nästan osynlig 
  • Avtagbar, vilket förenklar både ätande och tandrengöring 
  • Minskar risken för tandköttsproblem och karies jämfört med traditionella tandställningar 
  • Skräddarsydd för en bekväm passform 
  • Effektiv för en bred variation av tandjusteringar 

Osynlig tandställning hos Oral Care 

Att välja Invisalign för att förbättra leendet och tandhälsan är en investering i både dina tänder och ditt välbefinnande. Med Invisalign kan du fortsätta leva ditt liv utan de begränsningar som ofta förknippas med traditionella tandställningar. Kontakta oss idag för att se om Invisalign är ett lämpligt behandlingsalternativ för att justera dina tänder och få ett leende du kan vara stolt över.