Emalj - Oral Care

Tandvård

Emalj

Tandemaljen är ett skyddande yttre lager som värnar om dina tänder mot dagliga påfrestningar. Denna genomskinliga vävnad ger inte bara tänderna deras glans, utan spelar en avgörande roll för tandhälsan. Men vad är emalj mer specifikt, och varför är det så viktigt att ta hand om den?

Vad är tandemalj?

Tandemaljen är kroppens hårdaste vävnad. Den täcker ytan på varje tand och skyddar dentinet och tandens mjuka kärna, pulpa, från skador. Trots sin styrka är emaljen inte immun mot skador. Den kan slitas ner eller skadas, vilket öppnar upp för en rad tandproblem.

Emaljens uppbyggnad

Tandemaljen består huvudsakligen av hydroxylapatit, en mineralform känd för sin styrka och hårdhet. Denna i stort sett genomskinliga komponent är tandens första försvar mot både mekanisk slitning och syraangrepp från mat och dryck. Emaljens tjocklek kan variera, men dess primära roll är att skydda det underliggande dentinet. Hydroxylapatiten i emaljen tillåter färgen från dentinet att lysa igenom, vilket bidrar till tändernas naturliga nyans, medan dess struktur också tillför glans.

Skadad emalj?

Hur vet jag om tandemaljen är skadad? Här är några tecken att vara uppmärksam på:

  • Matt yta: Emaljen förlorar sin glans och kan verka matt.
  • Ökad känslighet: Skadad emalj kan leda till känslighet för varmt, kallt eller sött.
  • Förändrad färg: Tänder kan bli mörkare eller få en gulare ton när emaljen tunnas ut.

Frätskador på tänderna

Frätskador på tänderna, påverkar tandemaljen genom att gradvis bryta ner dess struktur. Dessa skador uppstår när tänderna utsätts för sura ämnen från mat, dryck, eller som en följd av vissa sjukdomar som leder till sura uppstötningar. När emaljen utsätts för dessa sura miljöer, börjar den att lösa upp, vilket kan resultera i att tanden blir känslig, missfärgad och i värsta fall skadad.

Vad kan dålig emalj bero på?

  • Kost: Högt intag av sura drycker och mat kan erodera emaljen.
  • Dålig munhygien: Otillräcklig tandborstning och användning av för hård tandborste kan skada emaljen.
  • Genetik och medfödda tillstånd: Vissa personer är genetiskt mer predisponerade för tunn eller svag emalj, och medfödda tillstånd kan också spela en roll i emaljens kvalitet.

Kan nedbruten emalj byggas upp igen?

Medan emaljen inte kan återskapas i sin ursprungliga form, kan tidig intervention och användning av fluorid bidra till remineralisering av emaljen, vilket stärker tandens yta och kan förhindra ytterligare skador.

Behandlingsalternativ för skadad emalj

För att skydda och stärka emaljen kan man använda fluoridtandkräm regelbundet, undvika sura livsmedel och drycker samt vänta med att borsta tänderna efter att ha ätit sur mat för att hjälpa till att bevara emaljen.

  • Fluorbehandlingar: Dessa kan hjälpa till att stärka den kvarvarande emaljen och skydda mot ytterligare skador.
  • Kompositer: För mer allvarliga skador kan kompositmaterial användas för att återställa emaljens funktion och estetik.
  • Porslinfasader eller onlays och kronterapi: För omfattande skador kan porslinfasader eller onlays användas för att återskapa formen och funktionen hos tanden, och kronterapi kan vara nödvändigt för att helt täcka och skydda tanden.

Ta hand om tandemaljen med Oral Care

På våra kliniker lägger vi stor vikt vid att förebygga tandproblem innan de uppstår. Våra specialister kan erbjuda skräddarsydda lösningar och behandlingsplaner som skyddar din emalj och säkerställer att ditt leende förblir hälsosamt och strålande. Genom regelbundna besök och en god munhygien kan du bidra till att hålla din emalj stark och frisk. Kontakta oss för att boka en tid för allmäntandvård. Din munhälsa är vår prioritet, och vi är här för att stödja dig genom varje steg av din tandvårdsresa.